Sansebeskrivelser

Posted by: 03 apr 2013

SansebeskrivelserNår læseren kan mærke teksten på sin egen krop virker den meget stærkere og det er lettere for ham at blive revet med af den. Når du selv skriver kan du tænke over at bruge sansebeskrivelser i stedet for bare at skrive hvad der sker.

Den amerikanske forfatter Mark Twain sagde “Show, don´t tell”. Det han mener er at man, når man fortæller hvordan der ser ud, lugter, føles, lyder og smager i stedet for bare hvad der sker, så bliver det meget bedre.

Denne korte fortælling mangler billeder og sansninger.

Her fortælles historien:
Vi vaskede Martins fars bil, sprøjtede vand på hinanden og lagde ikke mærke til at bilen blev fyldt op med vand.

Her ‘vises’ historien:
Vi begyndte med at spule løs med vandslangen. Først fik bilen, men der gik ikke længe før vi sprøjtede løs på hinanden.. Martin hvinede da det iskolde vand løb ned ad ryggen, og jeg skreg da den hårde vandstråle ramte mig i øjet. En dyb smerte lammede et kort øjeblik, før jeg tog mig sammen og erobrede slangen tilbage. Ingen af os bemærkede at vinduet stod åbent og at bilen i kampens hede var på vej til at blive fyldt op med vand..

Med inspiration fra: http://www.dac.dk/da/dac-learning/netundervisning/arksite-1/produkter-1/skriftlige-produkter-1/om-at-skrive-fortaellinger/

Øvelser:

Don't tell it Viktors date Smag på teksten