Berettermodellen

Posted by: 12 feb 2013

BerettermodelBerettermodellen er en model der fortæller om hvordan spændingen udvikler sig i en fortælling. Spændingen er det der holder læseren fast i historien. Det der får en til at vende den næste side. I en gyser er spændingen meget tydelig fordi den er uhyggelig. Men spændingen kan være mange ting. Mon de får hinanden? Mon de finder ud af labyrinten? Mon han klarer den næste udfordring? Spændingen hænger sammen med den problemstilling eller konflikt fortællingens personer har.

I eventyret “Den Grimme Ælling” er der en konflikt fordi ællingen er anderledes og føler sig udenfor og mindre værd. Forfatteren får os til at læse videre i fortællingen fordi vi føler med hovedpersonen og bliver optagede af hvordan det skal gå med hans udfordringer.

Modellen er især god når du analyserer film, krimier, romaner og noveller. Men også når du selv skal skrive en historie. Hvis du bruger modellen kan den hjælpe dig med at lave en medrivende historie. En rigtig pageturner.

 

Berettermodellen deler fortællingen op i 7 faser;

  • Anslaget: Konflikten præsenteres på en interessant måde
  • Præsentationen: Her præsenteres personerne
  • Uddybning: Her tages hul på konflikten og vi finder ud af mere om hvad det handler om.
  • Point of no return: Her er vendepunktet. Efter dette punkt i fortællingen kan intet længere blive det samme.
  • Konfliktoptrapning: Konflikten bliver tydeligere og tydeligere og en afklaring bliver mere og mere påtrængende.
  • Klimaks: Nu udløses spændingen med positivt eller negativt udfald.
  • Udtoning: Vi får lidt tid til at puste ud efter spændingen og måske en lille krølle på historien der peget i retningen af en mulig fortsættelse.

 

Øvelser:

Berettermodel i stikord Spænding Henning