Argumentation

Posted by: 03 apr 2013

Egne meninger og holdningerEn videnskabelig tradition; retorikken, undersøger hvordan man skriver eller taler på den mest hensigtsmæssige og overbevisende måde, så man vinder andre for sine synspunkter. Den giver bud hvordan man kan forberede, opbygge og fremføre sin tale, og den understreger desuden vigtigheden af god argumentation.

God argumentation handler ikke blot om at argumentere sagligt og logisk, men også om den virker og er effektiv i den situation, hvor den bliver brugt. Man argumenterer for at overbevise andre om at ens synspunkter er rigtige. Det kan man gøre med velunderbyggede og saglige argumenter, men man kan også gøre det med argumenter, der appellerer til modtagerens følelser og forsøger at vinde sympati for sagen.

Hver eneste dag befinder vi os i situationer, hvor vi selv argumenterer eller møder andre der gør det. Vi mener måske ikke, at det er vores tur til at lufte hunden og begrunder det med, at vi har gjort det mange gange i ugens løb, eller vi læser om et politisk parti, der mener at skattelettelser er vigtige og begrunder det med, at det vil fremme beskæftigelsen. I begge situationer argumenteres der. Når man argumenterer, fremsætter man en påstand (synspunkt, holdning) og støtter påstanden med et eller flere belæg(argumenter, begrundelser).

kilde: https://sites.google.com/site/danskfag/sprog/argumentation

Øvelser:

Argumentationstyper Argumentdating